Studentska porodica

"Ožalošćena porodica"


 Predstavu "Ožalošćena porodica" po dramskom tekstu Branislava Nušića izveli su studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Predstava je održana sinoć u Kino sali na ovom novosadskom fakultetu.

Branislav Nušić (Alkibijad Nuša) 1934. godine napisao je dramsko delo "Ožalošćena porodica". Ovo je komično dramsko delo koje na sebi svojstven način prikazuje ljudsku pohlepu, dvoličnost, primitivizam i  skrivene i vidne mane.

  U realizaciji ove predstave učestvovali su studenti sa prve, druge i treće godine raznih studijskih programa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Uprkos svim razlikama, spajala ih je dramska sekcija, dobra energija, ambicija i želja za glumom.

Reditelj/Koordinator: Nina Stokić
Majstor tona: Snežana Orčić
Oko rekvizita i kostima pomogle su Gorica Ćirić, Emilija Popović i Ivana Nikolić
- studentkinje 3. godine srpske književnosti.


 Slikovni rezultat za ožalošćena porodica ff
Igrali:
Agaton-Zoran Knežević- student 3. godine sociologije
Simka-Emina Miletić- studentkinja 1. godine žurnalistike
Proka-Dimitrije Anđelković- student 3. godine srpske književnosti
Gina-Nevenka Crnjanski- studentkinja 3. godine komparativne književnosti
Trifun-Dejan Bagarić- student 3. godine srpske književnosti
Tetka-Kristina Petrović- studentkinja 3. godine psihologije
Tanasije-Igor Mudri- student 1. godine srpske književnosti
Vida-Ana Bukvić- studentkinja 1. godine srpske književnosti
Sarka-Katarina Stoiljković- studentkinja 1. godine anglistike
Advokat-Nemanja Ćurčić- student 2. godine anglistike
Danica-Tijana Babić- studentkinja 1. godine srpske književnosti
Mića-Vedran Peić- student 1. godine srpske književnosti
Pokojnik-Aljoša Palija- student 2. godine istorije


 Iako nisu školovani glumci, na scenu su doneli smeh, zabavu i prijatnu atmosferu.



Čašica razgovora...
Moja pozornica se potrudila da postavi pitanja studentima koji su se odvažili da dovedu pozorište na svoj fakultet .
Njihove odgovore prenosimo u celosti. 
 Slikovni rezultat za ožalošćena porodica ff. uns
  • Kako su izgledale probe, da li je bilo teško? 
"Na probama je bilo lako, trudili smo se da ne stvaramo tenziju jedni drugima. Mislim da je olakšavajuća okolnost bila ta što nismo imali profesora koji bi nam bio autoritet, već smo mi studenti nešto zajedno napravili. Uvek smo sugerisali i pomagali jedni drugima." -izjavila je Emina Miletić, jedna od studentkinja koja je igrala u predstavi.
 Slikovni rezultat za ožalošćena porodica ff. uns
  • Kada ste se okupili na dramkoj sekciji, da li ste već tada planirali izvedbu predstava? Imate li u planu još neke predstave?
 "Okupili smo se u decembru sa ciljem da pokušamo da izvedemo predstavu ukoliko oformimo dobru ekipu. Na početku je bilo oko 50 studenata, ali vremenom su odlazili, ostali su samo najuporniji. U februaru smo uspeli da oformimo ekipu koja je odabrala da se izvodi Nušićeva "Ožalošćena porodica". Ovim delom smo se prvi put predstavili publici. Značajan povod za ovu predstavu bio je taj što se ove godine obeležava 80 godina od smrti Branislava Nušića. Većina studenata  je prvi put stala na scenu. Podržavali smo jedni druge, bodrili, razmenjivali smo ideje, maštali i igrali se likovima.
Pre svega dobro smo se zabavljali, igrali, to naglašavam. Zaista mi je bila čast da vodim, usmeravam i pratim kako napreduju iz probe u probu. Od jeseni ćemo se sigurno sastati ponovo u nekoj novoj priči." -ističe koordinatorka dramske sekcije, Nina Stokić.

  • Koliko je bilo teško prilagoditi se i dočarati ulogu jednog od najpohlepnijih likova Nušićevog dela?
  "Dok smo ovo radili mnogo smo uživali, i siguno ima mnogo propusta u profesionalnom smislu pri formiranju lika. Sa tom "pohlepom" se srećemo svakodnevno svi i zbog toga je postojala nekakva olakšavajuća okolnost." -za Moju pozornicu kaže student koji je igrao jednog od upečatljivih, ako ne i najupečatljivijeg lika u ovoj predstavi- Agatona.

Slikovni rezultat za ožalošćena porodica ff. uns

  • Za izvođenje ove predstave pripremali ste se 6 meseci. Postoji li neka anegdota sa probe? Kakva su bila vaša očekivanja?    
"Dva dana pred premijerno izvođenje predstave došli smo na ideju da se advokatu (koji ima prirodno kovrdžvu kosu), kosa ispegla. Kada smo to uradili usledio je smeh, a svaka scena u kojoj se pojavljuje advokat počinjala je i završavala se smehom. Sve to možda i ne bi bilo toliko zanimlhjivo i smešno da ja nisam taj koji je igrao advokata. Posle toga usledila je  debata o tome da li bi to trebalo da se uradi za premijeru predstave. Odlučili smo da rizikujemo. Na sreću, ovoga puta se niko nije dao zbuniti i predstava je prošla bez problema, uprkos našim očekivanjima. Na probama smo imali krizu u prepoznavanju teksta i redosledu scena, ali na predstavi se to nije desilo. Predstava je premašila naša očekivanja." -kaže još jedan student koji je zaigrao u predstavi "Ožalošćena porodica".

  • Da li je bilo treme? Zašto je trebalo pogledati ovu predstavu?
"Pre predstave nije, ali kada smo izašli pred publiku i kada sam ugledao punu salu, nastala je, međutim kada se čuo prvi smeh u publici sve je bilo lakše.
  Zašto je trebalo odgledati ovu predstavu? Ne znam, mislim da bi to neko iz publike trebao da kaže. Možda zato što postoji bezbroj obrada ovog komada, a svaka je drugačija. Uvek je zanimljivo gledati obrade amaterskih pozorišta kada izvode poznate komade. Dan ranije sam otišao na Sterijino pozorje gde su strani, profesionalni glumci izvodili baš ovaj komad. Mislio sam da ću uspeti da vidim nešto čime bih se i sam mogao poslužiti, ali sam od svega video samo kako ne bih želeo da to izgleda." -govori Dejan Bagarić.


  • Da li je bilo teško uskladiti fakultetske obaveze i glumu? Kakav je u stavi Gina lik?
"Meni nije bilo teško, gluma mi je na prvom mestu, došlo je do toga da mi fakultet postao hobi. Pored ove sekcije glumim u još jednoj, a planiram da nađem još neke. Ume biti teško uskladiti učenje i probe.  Što se tiče Gine, uživala sam dok sam je osmišljavala. Njene suze su veštačke i ona zapravo plače "na Prokin račun", a ne zbog pokojnika. Želela sam da izgleda bespomoćno u tim trenutcima plača, a kao "zver" da se bori za svoje. Ona je dominantniji lik od Proke, ali se povlači onda kada treba da ga podrži. Mogu reći da sam za 13 godina koliko se bavim glumom na ovu gupu najponosnija. Ovo je tim mladih, talentovanih i pre svega divnih ljudi.- rekla je Nevenka Crnjanski.
 
Slikovni rezultat za ožalošćena porodica ff. uns
Dragi studenti, hvala vam na odgovorima, trudu i volji, očekujemo vas u novim ulogama!
Ivana Krkljuš