150 godina Narodnog pozorišta


Narodno pozorište, drugo najstarije profesionalno pozorište u Srbiji danas proslavlja 150 godina postojanja. 


Davne 1868. godine osnovano je Narodno pozorište u Beogradu. Ovo pozorište drugo je po redu profesionalno pozorište u Srbiji, a danas slavi 150 godina svoga postojanja. 

I pored problema koji su zadesili ovo pozorište tokom njegove jubilarne sezone rad zaposlenih nije prestao. 

Prisetimo se, v.d. direktor drame Željko Hubač izneo je probleme oko pozorišnog budžeta za jubiralnu sezonu, nakon čega je kasnije bio i smenjen od strane tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta, Dejana Savića. Povodom njegove smene glumci  Narodnog pozorišta su odlučili da štrajkuju zbog kako kažu, nepravedne smene Hubača. Oni su tada tražili od Dejana Savića da podnese ostavku, što je on odbijao. Međutim, posle nekog vremena Dejan Savić samoinicijativno je tražio od Vlade Srbije da ga razreši te dužnosti. Vlada Srbije donela je odluku da Dejana Savića smeni, a na njegovo mesto postavi rediteljku, Ivanu Vujić.


Na svečaosti povodom 150tog rođendana Narodno pozorište dodelilo je nagradu "Raša Plaović" za najbolje glumačko delo, glumici Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat. 


Ivana Krkljuš

Primjedbe