Filmovizija: "Lajanje na zvezde"

Skoro da nema osobe koja nikad nije čula za Danicu Janković i Mihaila Kneževića- Filozofa.


Prošlo je 20 godina od kad je film "Lajanje na zvezde"  u režiji Zdravka Šotre prvi put prikazan, ali bez obrzira na tu činjenicu, ovaj film i danas je jedan od boljih ostvarenja srpske kinematografije koji se i dalje gleda.

Radnja filma smeštena je u malom gradu, u provinciji 1963. godine.
Na duhovit način ova priča prikazuje učenike i nastavnike jedne provincijske gimnazije.
Dogodovštine ovih maturanata prepoznatljive su i bliske svakome ko ima predstavu o srednjoškolskom životu. 

Glavni junak Mihailo Knežević koga tumači Dragan Mićanović, svojim duhom, inteligencijom i znanjem, raste iznad ostalih učenika, a i često profesora. Njegovo školsko znanje nije problem, njegov problem je devojka iz razeda, Danica (Nataša Tapušković) koju uporno pokušava da osvoji. Najveći suparnik mu je stariji brat, koji je već odavno naučio da zarađuje novac. 

Kako u svakom razredu postoji po neki sportista tako i ovde  postoji Milić Gavranić Tupa (Nikola Đuričko) koji uz pomoć profesora fizičkog vaspitanja pokušava da postane šampion boksa.
Svaki razred, pa i ovaj  ima i onog učenika koga profesori doživljavaju kao miljenika, a drugari iz klupe kao ulizicu. Ali kao i u svakom razredu, takp i ovde najviše je onih koji svoje oskudno znanje pokušavaju da dopune dosetkama i trikovima.


Ocena: 9-10

I posle 20 godina ovaj film može da se poistoveti sa srednjoškolcima danas. 
Svi dobro znaju za čuvene "srednjoškolske ljubavi" koje ovde ne manjka. 
Komično-romantičan film, koji svakako vredi pogledati, pogotovu u dvoje.


Ivana Krkljuš

Primjedbe