Filmovizija: "Šavovi"

Film "Šavovi" premijerno je prikazan u okviru 47. Festa. 

Za vreme ovogodišnjeg, 47.-og međunarodnog filmskog festivala "Fest"
 koji je počeo 22. februara u Novom Sadu, a dan ranije u Beogradu, prikazan je i domaći film "Šavovi".


  Režiju za ovaj film potpisuje Miroslav Terzić, a scenario za film napisala je Elma Tataragić, dok su producenti filma Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield. 


Film "Šavovi" prati život beogradske krojačice Ane Ostojić koja je imala tu nesreću da se porodi tokom 80-ih godina kada su u Srbiji lekari prodavali novorođenčad i na taj način dodatno zarađivali. Ani je saopšteno da joj je dete umrlo, ali ga nije videla. Nikada joj nije rečeno gde je dete sahranjeno. Te sitnice u Ani su budile sumnju, te se učlanila u Udruženje nestalih beba. Godinama je sa svojim suprugom Jovanom lutala po raznim ustanovama, gde je nailazila na odbijanje pod isprikom da je slučaj zastareo, što je rezultiralo njenim boravkom na psihijatriji. Nakon mnogo godina Ana je pronašla trag o svom nestalom sinu Stefanu, ali ovoga puta njen suprug Jovan, kao i njena zaova Marija joj neće pružiti podršku. Verujući da se Ana nije pomirila sa činjenicom da joj je dete umrlo, te je samo umislila trag, Marija i Jovan odbijaju da joj pomognu u daljoj potrazi.
Ispostavlja se da je Anin sin zaista živ, ali se ne zove Stefan, već Marko, a kao roditelji navode se Nada i Petar. Ključnu ulogu u pronalasku nestalog deteta ima njegova starija sestra Ivana koja uspeva da ga pronađe putem društvenih mreža, te ga prati i saznaje gde živi.

Radnja filma pri početku teče najpre sporo, ali ubrzo ovaj film kroz zaplete postaje sve dinamičniji. Snežana Bogdanović u ulozi Ane realistično dočarava život majke koja se bori protiv sistema u potrazi za istinom, dok Vesna Trivalić u ulozi Marije, kao i Marko Baćović u ulozi Jovana pokazuju koliko je oslonac bliskih ljudi bitan. 
Pavle Čemerikić i Jovana Stojiljković u ulozi brata i sestre upotpunjuju ovu priču inspirisanu istinitim dešavanjem. Humorističnu notu u ovom ni malo humorističnom delu dodaje Radoje Čupić. 
 Kao i svgde tako se i u ovom filmu prikrala jedna greška- po krštenici Stefan tj. Marko je 89-to godište, dok ulogu Stefana (Marka) tumači Pavle Čemerikić koji je rođen 1999. godine.ž


Moglo bi se reći da je ovo delo jedno od boljih dela nastalih u srpskoj kinematografiji poslednjih godina, iako je kraj filma pomalo nedovršen.

Ocena: 8,1/10

 Deo autorske ekipe ovog filma koju čine Uliks Fehmiu, Pavle Čemerikić, Vesna Trivalić, Snežana Bogdanović i Miroslav Terzić izašli su pred publiku u Novom Sadu i poklonili se. 
Vesna Trivalić prilikom izlaska imala je suze u očima koje je vidno brisala kada je stala ispred bioskopskog platna u sali dva u Arena Cineplex bioskopu.
Osim publike, ovaj film osvojio je nagradu stručnog žirija Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu Panorama, dok je u konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta publika ovogodišnjeg Berlinala "Šavovima" dodelila drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.

Ivana Krkljuš

Primjedbe